Üvegoptikás nyílászárót fejlesztett családi házakra egy magyar cég

Egy magyar kisvállalkozás mérnökcsapata hazánkban egyedülálló módon, családi házakra fejlesztett üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszer különlegessége, hogy a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet teljes újragondolásával értek el. A jelenlegi építési trendekre reflektáló megoldás lehetővé teszi, hogy rejtett tok beépítéssel üvegszárny hatást érjenek el. Az egyedi alumínium nyílászárók fejlesztése családi házas vonalon a hazai kis- és középvállalkozások körében kivételesnek számít.

 

Az Optivison© elnevezésű szerkezet kívülről nézve teljesen sík, üveges felület, ugyanis a nyílászárók tokja és szárnyra ragasztott üvegpanelje azonos külső síkon helyezkedik el. A rendszer nagyméretű nyíló elemek kialakítását teszi lehetővé. „Mérnökcsapatunk egy már meglévő rendszert alakított át az Alukönigstahl szakembereinek támogatásával úgy, hogy az családi házas és a lakossági célokat szolgáljon. A fejlesztésünket az indította el, hogy a minimál koncepciós családi házak nyílászárós tervezése során szembesültünk az üvegoptikás rendszertermékek hiányával, melynél az üveg és a keretrendszer egy síkban lehetnek, így a keretnélküli tolóajtók mellé találunk designban és megoldásaiban is maximálisan illeszkedő szerkezeteket. Mindenképpen olyan üvegoptikás rendszert kívántunk létrehozni, amelynek tokja teljes mértékben eltakarható, így külső megjelenésében csak egy üvegsíkot érzékelünk” – emeli ki Lovász Károly, a KAV Hungária ügyvezetője.

Az Optivision© a homlokzaton egységes üvegmélységet és síkot mutat, emellett a magasság kapcsán felmerült ügyféligények is megoldhatók ezzel a rendszerrel. A nyíló vasalattal ugyanis hatalmas, akár 3176 mm-es szárnymagasság is megvalósítható. Szintmagas kivitelben, osztóborda nélkül lehet tehát akár egy 3 méteres erkélyajtót is megépíteni. A magyar vállalkozás végül a Schüco egyik rendszerét fejlesztette tovább, ugyanis a keret nélküli rendszerek közül ennek a terméknek volt a legtöbb kiegészítője, többek között szellőztető rendszere és árnyékolástechnikája. Így egy kimagaslóan jó hőtechnikájú termék jött létre, mely passzívház minősítésű épületekre is alkalmazható. „A fejlesztés során a szárnyat fejlesztettük tovább, ennek során egy olyan alumínium nyílászárót hoztunk létre, melyen belül nincs üvegvezető léc. Így beépített állapotában design szempontjából is kiemelten magas minőségű termékkör jött létre” – teszi hozzá Lovász Károly.

Az Optivison© rendszer teszteredményei azt mutatják, hogy a fejlesztés maximálisan teljesíti a korszerű nyílászárókkal kapcsolatos követelményeket. Az összes Magyarországon elvégezhető minősítés alapján, víz- és légzárásban is kiemelt minőségű termék jött létre.

© 2019 Magócsi Anikó

Kérdésed van?

Írj nekem

Magócsi Anikó

+36-30-248-3098

aniko.magocsi@gmail.com